Voittava toimintamalli

Tuon toimintaympäristöösi tai tiimillesi syttyjä yhdessä tekemiseen ja entistä parempaan vuorovaikutukseen niin, että ilmapiiri ja työn tulos on parempi.

Taustalla on pitkä kokemus ihmisten kanssa toimimisesta ja kovasta duunista – tavoitteena olla maailman paras. Se on ollut uuden luomista, järjestelmien kehittämistä, motivointia, arviointia, joukkueenjohtajan tehtäviä monessa lajissa olympia- ja MM-tasoa myöten, yhteistyön rakentamista ja paljon muuta. Samat mallit ja opit sopivat muuhunkin toimintaan. Tarinoita riittää ja taustani löydät tästä.

Teoriatausta ajattelussani nojaa motivaatiopsykologian itseohjautuvuusteoriaan: 1) Omaehtoisuus (ihmisen sisältä kumpuava motivaatio), 2) Kyvykkyys (tehtävistä selviytyminen) ja 3) Yhteisöllisyys (yhteys toisiin ja välittäminen).

Muutos pohjautuu ihmisiin, vaikka organisaation rakenteita kuinka muokattaisiin. Ihmiskäsitykseni lähtee siitä, että uskotaan ihmisten olevan hyviä. Kun kokee aitoa merkityksellisyyttä, on myös valmis tekemään kaikkensa yhteisen tavoitteen eteen. Kaikki tämä vaatii kuuntelun ja vuorovaikutuksen ohessa  myös yksilöiltä peiliin katsomista ja vastuunottoa.

Ota tästä yhteys niin keskustelemme tilanteestasi ja tarpeistasi. Lähdetään yhdessä viemään asioita eteenpäin!

Vuorovaikutus – Yhteys toisiin – Ilmapiiri – Tulos

Kuva Touho Häkkinen

1. Parempi tulos


Muutoksessa on aina kyse ihmisistä

Toiminnassa ja organisaatioissa tehdään muutoksia kohti parempaa tulosta. Muutosjohtamisessa unohdetaan helposti ihmisten sitoutuminen ja vuorovaikutus. Tarvitaan avointa ja tehokasta viestintää, tukemista sekä ihmisten osallistamista muutoksen prosessiin. Muutos on paljon enemmän kuin vain uusien prosessien tai järjestelmien implementointia – se on myös ihmisten johtamista ja osallistamista muutokseen. Jos siinä on puutteita, muutoksen panos jää piippuun. 

Katso peiliin! Vastataanko tavoitteiden vaatimustasoon?

Arvioidaanko omaa toimintaa kriittisesti ja objektiivisesti? Kuinka parempaa toimintatapaa parhaiten rakennetaan? Myös jokaisella työntekijällä on vastuu omasta toiminnastaan ja organisaation tulee tukea tätä kehitystyötä tarjoamalla tarvittavat toimintaympäristön, jossa kehittyminen on mahdollista.

Mitä on olla maailman paras?

Mitä täysillä (mutta rennosti) tekeminen tarkoittaa? Mikä näyttää olevan yhteistä maailman parhaiksi yltävien kesken? Minkälaisia esteitä matkan varrella joutuu ylittämään? Kuinka voi onnistua olemaan paras juuri vuosia etukäteen määrättynä hetkenä? Löytyykö yksilöiden ja tiimien välillä samankaltaisuutta?

Isot tavoitteet vaativat isoa tekemistä

Jokainen kivi on käännettävä – kuten vaikkapa huippu-urheilussa olympiavalmistautumisessa. Mistä löytyy voittava etu, kuinka asiat voidaan tehdä vielä paremmin kuin muut?

Raapaisu pitkälle janalle

Asioita on tehty ennen, niitä tehdään nyt – ja niitä tehdään myös jatkossa.  Meidän vastuumme on jättää raapaisumme tuolle aikajanalle. ”Sitten joskus”, kenellepä tuo ajattelu ei olisi tuttu. Oman sidosryhmäsi toiminnassa – ja elämässä yleensäkin – vastuu asioista on meillä jokaisella ja se on tässä ja nyt.
Meillä on vastuu omasta toiminnastamme ja päätöksistämme, ja meidän on otettava tilaisuus kiinni, kun se tarjoutuu, jotta voimme vaikuttaa tulevaisuuteen ja jättää siihen jälkemme. Hetki on käytettävä kun siihen aukeaa tilaisuus. Se on nyt.

2. Yhteisen tekemisen malli


Johtaminen vuorovaikutuksella

Esimerkkinä Suomen joukkueenjohtajan tehtävä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa Lahdessa 2017 oli moneen muuhun vastaavaan tehtävääni verrattuna (monessa lajissa olympia- ja MM-taso) erityisen suuri kunnia. Kyse oli ”Suomi 100” -itsenäisyysvuoden suurimmasta tapahtumasta. Hienot kisat saivat puolentoista kisaviikon aikana valtavan huomion ja odotukset olivat kovat. Kotikisojen asioita ja yhteistä vastuuta mietittiin jo vuosia etukäteen niin urheilijoiden, valmennuksen, huollon kuin asiantuntijoidenkin kanssa. Näistä voi löytää monia yhtymäkohtaa ihmisten väliseen toimintaan alalla kuin alalla. Onnistuneita esimerkkejä on monista tilanteista ja tietenkin myös ongelmista.

Pois negatiivisuus ja huonot viestit ulospäin

Yhteisön tai tiimin sisällä liikkuu arjen stressin keskellä ikäviäkin puheita ja tunnelmia. Jokaiseen kohtaamiseen liittyy sanallinen tai kehonkielen signaali, halusi sitä tai ei. Yhteinen tekeminen kärsii ja ilmapiiri myrkyttyy sisältäpäin, ellei siitä pidetä huolta. Tilanne voidaan ratkaista paremmalla viestinnällä, ihmisten huomioon ottamisella ja vuorovaikutuksella. Yhtä tärkeää ovat arkipäivän toiminnassa ja vapaa-ajassa yhteisöstä ulospäin viestityt signaalit. On hyvä miettiä sitä, miltä me näytämme toisten silmissä – ja miltä me haluaisimme näyttää.

Yhteisön tai tiimin sisäiset hankaukset

Usein tiimissä on myös sisäisiä ristiriitoja. Toisten selän takana puhuminen, pomolle ”avautuminen”, oman työpanoksen ylikorostaminen, muiden vähättely, kummalliset saikut, erilainen vehkeily… Kuulostaako tutulta? Onko ongelmatehtävässä siihen oikea henkilö? Työnantajan keinot tilanteen ratkaisuun ovat vähissä, mutta suoralla toiminnalla, yhteisellä käsittelyllä ja hyvällä vuorovaikutuksella yhteistä ymmärrystä ja vastuunottoa voidaan lisätä ja kehittää tilannetta paremmaksi.

Sisäiset ja ulkoiset kriisitilanteet

Vuorovaikutuksessa luottamus on olennaista. Sitä lisätään kuuntelemalla, puhumalla suoraan ja puuttumalla epäkohtiin yksilö- että tiimitasolla.

Epävarmuustekijät syövät yhteisöä

COVID-19-pandemia ja rajoitukset hankaloittivat toimintaa myös huippu-urheilussa suuresti. Tämä esimerkkitilanne tuotti ekstratyötä ja synnytti lisäkustannuksia. Heijastuksia oli urheilijoihin, valmennukseen, kilpailuihin, joukkuevalintoihin ja moneen muuhun asiaan. Viestintä oli tärkeää ja kaikkien piti sitoutua yhteisen asian eteen – eikä tämä aina mennyt ilman ongelmia. Tärkeä lähtökohta oli kurinalaisuus kaikessa tekemisessä aikana, joka nyt onneksi tuntuu lähinnä harmaalta sumulta. Kuinka tästä kaikesta ylipäätään selvittiin?

Esimerkkejä tiimille, ryhmälle tai yhteisölle soveltuvista sparrauksista.
Muokkaamme tarpeisiisi sopivan sisällön.

Virtaa vaikkapa aamukahvilta
Lyhyt sessio

1. Yhteisen hetken idea.
2. Huipputiimin tekemisen peruskivet.
3. Tunnistetaan vahvuudet ja kipukohdat.
4. Asenne huipputekemisessä.
6. Viestiminen asioista sisäisesti ja ulospäin.
6. Miltä näytämme ulospäin ja miltä haluaisimme 
näyttää?

Räätälöity ohjelma
Työpaja

1. Toimintatavan ja toiminnan yhteisten isojen tavoitteiden 
kirkastaminen.
2. Mitä kaikkea tavoitteiden saavuttaminen 
edellyttää ja mihin isketään?
3. Yhteisön jokainen toimija voi toimia yhteisen 
tavoitteen saavuttamisen varmistamisen ja entistä 
paremman työilmapiirin eteen.
4. Miltä me näytämme ulospäin? 
Miltä me haluaisimme näyttää? 
Jokainen tilanne ja kohtaaminen kertoo viestin 
ulospäin.
5. Sitouttaminen ja sen lopputuloksena - mihin 
yhdessä sitoudumme?
6. Ison kokonaisuuden ymmärtäminen: jokaisella 
tasolla ja jokaisella henkilöllä tiimissä on vastuu 
asian ymmärtämisestä ja toiminnasta sen eteen.
Vuorovaikutus ei aina katso aikaa eikä paikkaa. Vaikka sitten juhannusaattona.